You are currently viewing Carriere in de politiek met Robert Flos

Carriere in de politiek met Robert Flos

Op een frisse dinsdagavond ging de loopbaanweek, dat georganiseerd werd door EOS en Kompas Studenten, van start in de bruisende binnenstad van Amsterdam aan de Westermarkt (het hoofdkwartier van Kompas Studenten). Nog even klonk het standaard nobele klokkenluiden van de beroemde Westerkerk om zeven uur, waarna de leerzame avond kon beginnen met VVD-fractievoorzitter van Amsterdam: Robert Flos.

Robert Flos, een man van diversiteit, hakte gelijk in met de vraag naar diversiteit in leeftijden en studie onder de aanwezige studenten. Vervolgens vertelde hij over zijn eigen weg naar succes. Deze begon eind jaren ’80 toen hij het zuiden van het land verliet om bestuurskunde te studeren aan de Universiteit Twente. Na zijn studie en stage gelopen te hebben bij de toenmalige VVD-leider Frits Bolkestein vervulde hij zijn militaire dienstplicht als luitenant, waarna hij zich vanuit het westen van het land volledig in de politiek stapte.

Robert Flos wist al vroeg dat hij politicus wilde worden. De politiek heeft hij met de paplepel ingegoten gekregen door zijn opa, die zelf al op politieke grond actief was. Ondanks dat Robert Flos katholiek was, dat in samenhang is met de toentertijd grootste partij CDA, koos hij in de jaren ’80 al voor de VVD. Dit omdat de VVD het individu en de vrijheid centraal stelt: ‘Gewoon jezelf zijn’.

In 1996 ging Flos in Amsterdam wonen en zit sinds 2002 in de gemeenteraad van Amsterdam. In maart 2010 is hij voor de tweede keer herkozen. Ook werd hij in hetzelfde jaar op een ludieke wijze fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam. In de lijst voor het fractievoorzitterschap eindigde hij als derde kandidaat. De eerste kandidaat was een 70-jarige, die het zich niet makkelijk zou permitteren om vier jaar lang te kunnen functioneren als fractievoorzitter. De tweede kandidaat nam uiteindelijk een andere baan aan, waardoor de weg voor Robert Flos om fractievoorzitter te worden, vrij kwam. Met een team dat voornamelijk uit ouderen bestaat, is hij er om weer wat meer leven in de brouwerij te brengen.

Naast het runnen van de fractie in Amsterdam voert Robert Flos het woord over diversiteit (het integratiebeleid van etnische minderheden en homo-emancipatie). Ook is hij werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse zaken en heeft de ambitie om meer veiligheid te scheppen en zich juist in te zetten voor minder regels en belastingen. Wie weet zal hij nogmaals op ludieke wijze in de Tweede Kamer te belanden.

De inspirerende avond werd afgesloten met een borrel, waarna er nog ruimte was voor het kijken naar de Champions League wedstrijd tussen Galatasaray en Real Madrid. Onbetwist was de mysterieuze boodschap van de avond: Politiek is een ‘sport’ is die je wint met details óf verliest met details!