You are currently viewing Verslag: debattraining #2

Verslag: debattraining #2

Op dinsdag 1 december heeft Kompas Studenten in samenwerking met ASDV Bonaparte voor de tweede keer een debattraining georganiseerd. Met een groep van 18 studenten is het een educatieve avond geworden! De thema van de debattraining was ‘diversiteit in het hoger onderwijs’.

De training is verzorgd door Bonaparte, die als debatvereniging veel ervaring heeft met debatteren. Allereerst werd het ijs op een leuke, maar verhelderende manier gebroken: men mocht zich in 30 seconden voorstellen zonder ‘uhh’ te zeggen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want het is niemand van de deelnemers gelukt behalve de trainster van de avond:
Amber van Lochum. Bij dit onderdeel is het belang van krachtig spreken en denken tegelijk benadrukt.

Dit is meteen geoefend met de stellingen: ‘Universiteiten en hogescholen moeten over gebedsruimten beschikken’ en ‘Religieuze symbolen dienen niet op universiteiten en hogescholen vertoond te worden’. De deelnemers werden aangewezen en moesten in een keer hun mening geven en met een argument komen. Ook is er onder leiding van Daan Valk geoefend met de vier basis-emoties: Boos, blij, bang, verdrietig. Iedereen moest een uitspraak doen maar met een andere emotie. Dit was een zeer amusant onderdeel van de avond.

Vervolgens heeft Amber uitgelegd hoe men een argument kan presenteren. Dit gaat volgens de volgende stappen: State, Explain, Illustrate. Na de theorie kon het debat echt beginnen! Volgens het lagerhuis model werd de groep opgedeeld in twee delen. De stelling luidde als volgt: ‘Culturele diversiteit moet een verplicht vak worden in het hoger onderwijs’. Hierbij is er met veel emotie gedebatteerd en was het voor de jury moeilijk om een duidelijke winnende partij aan te wijzen.

Al met al was het een zeer leerzame avond waar studenten van diverse disciplines en achtergronden samen konden komen om niet alleen tegen elkaar te debatteren, maar vooral met elkaar te leren.