You are currently viewing Verslag: Lancering Kompas Career Academy – Netwerken met zakelijk Nederland

Verslag: Lancering Kompas Career Academy – Netwerken met zakelijk Nederland

De lancering gemist?
Kijk hier naar de video impressie!

 

‘Presenteren en solliciteren blijkt een vak apart’

Young Professionals, net of bijna afgestudeerde HBO’ers, WO’ers,recruiters, rolmodellen en coaches uit het bedrijfsleven. Zij vonden elkaar op het Netwerk Event dat Young Global People – de grootste online community voor multicultureel hoogopgeleid talent – in samenwerking met gemeente Amsterdam en Kompas Studenten bij Infiniti Quality Cars organiseerden. Zowel YGP, gemeente Amsterdam en Kompas Studenten, de studentenvereniging die zich tot doel heeft gesteld maatschappelijk betrokken studenten uit de regio te helpen met het opstarten van een succesvolle carrière, hebben zich achteraf bijzonder verheugd getoond over de opkomst, inzet en nut van dit inspirerende evenement.

Uit reacties van alle aanwezigen blijkt namelijk dat er inderdaad een veelal onzichtbaar hiaat bestaat tussen de jonge, hoogopgeleide multiculturele afgestudeerde werkzoekende en recruiters en werkgevers in het reguliere bedrijfsleven. Juist de verschillen in cultuur, opvoeding en achtergrond vanuit de studenten en het fenomeen ‘onbekend maakt onbemind’ vanuit de bedrijven resulteert in deze onnodige afstand. Het doel van zowel YPG is deze afstand te verkleinen en een brug te slaan door beide doelgroepen niet alleen online maar ook in real life met elkaar in contact te brengen.

Geen tweede kans op een eerste indruk

Dat dit concept geen geval van water naar de zee dragen is bleek wel uit de sfeer en de resultaten van deze netwerkbijeenkomst. ‘Hoe stel je je voor’, ‘waar let een recruiter op als je komt solliciteren?’, ‘hoe stel je een effectief CV op?’ of ‘Is een businesscard of LinkedInprofiel werkelijk nodig om jezelf effectief te kunnen presenteren?’ Het lijken voor de hand liggende vragen maar zowel de aanwezige studenten, als de rolmodellen als de recruiters bleken wat dit betreft in de praktijk nog veel voor elkaar te kunnen betekenen. Achteraf gevraagd gaven vele studenten aan wat ze specifiek van deze presentatie hadden opgepikt en onthouden. Bijvoorbeeld; ‘hoe bouw en onderhoud ik mijn netwerk’, of ‘hoe kleed ik me tijdens een netwerkmeeting óf een sollicitatiegesprek’, ‘zorg dat je een altijd een zogenaamde elevatorpitch klaar hebt’, en, wellicht verrassend, het nut van een vrijdagmiddagborrel. Ook de aanwezige recruiters toonden zich aangenaam verrast door het enthousiasme, doorzettingsvermogen en de diversiteit aan skills en kennis die de jonge werkzoekenden te bieden hebben. ‘Dankzij evenementen als deze zal de matching en instroom van multicultureel hoogopgeleid talent en de bedrijven die de waarde en de kracht van diversiteit als verrijking zien een merkbare inhaalslag gaan beleven’, zo meende een van de aanwezige rolmodellen.

Enkele tips voor volgende events hadden de studenten desgevraagd ook. Er zou bijvoorbeeld meer aandacht aan oorzaak en gevolg van vooroordelen besteed kunnen worden. Ook praktische rollenspellen, casussen en praktische oplossingen voor de gestelde vragen zouden op prijs gesteld worden. Of hoe een van de enthousiaste jonge bezoekers het samenvatte: ‘solliciteren en presenteren zou een apart vak op elke HBO opleiding moeten zijn. Helaas is dat (nog) niet zo en daarom zijn wij ook zo blij en geholpen met een initiatief als dit inspirerende Netwerk Event.

Volg ‘Kompas Career Academy’ om op de hoogte te blijven van aankomende activiteiten!